Tuesday 29 August 2023

Kesan Gadget Terhadap Anak


Apabila anak banyak terdedah dengan gadget, mereka akan terdedah dengan gelombang elektromegnatik atau radiasi. Radiasi ini akan menganggu kesihatan mental dan sistem imun mereka.

Antara cara untuk mengurangkan tarikan mereka terhadap gadget adalah dengan perbanyakkan aktiviti fizikal. Ia boleh dilakukan di rumah. Biarkan anak main berlari, melompat selagi mana tidak memudaratkan. Kita boleh juga bawa anak ke taman yang permainan palang beli atau galakkan anak kayuh basikal. Anak yang aktif lebih tenang dan memiliki kecerdasan mental.


Walaubaimana pun, jika anak kita aktif yang berlebihan, kemungkinan ada ciri anak hiperaktif dan ia perlukan terapi yang sesuai untuk membantu anak kekal tenang dalam apa jua situasi. Jika anak kurang aktif atau lemah kita perlu periksa samaada anak tidak sihat atau anak ada masalah.

Kita boleh mengawalnya, jangan biarkan anak mengawal keadaan. Pantau dan berikan had masa. Jika perlu tinggalkan anak ketika sesi pembelajaran atas talian tersebut, pastikan pesan kepada anak untuk buka ruangan pembelajaran sahaja. Kita risau, jika dibiarkan anak akan cuba buka aplikasi lain yang tidak bermanfaat. Namun teknologi sekarang, ada aplikasi tertentu yang boleh ibubapa gunakan untuk memantau anak semasa sesi pembelajaran atas talian tersebut.

No comments:

Post a Comment

Program Bantu Anak Membaca

  HARI MALAYSIA PROMO SMS RM1 PROMOSI SEMINAR MEMBACA SITIKIDS (SMS) RM1 SAHAJAA terhad untuk 50 set sahaja. RISAU ANAK BELUM BOLEH MEMBACA...